‘De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld’
Een stapje terug doen of juist een stap vooruit? Persoonlijke coaching helpt je met allebei. Misschien wil je even stilstaan bij de problemen waar je tegenaan loopt in de werk- of thuissituatie. Of wil je juist een persoonlijke verandering teweeg brengen in je leven en jezelf ontwikkelen? Ook kun je in een persoonlijk coachingstraject aan de slag gaan met fysieke en psychische klachten, zoals stressgevoelens, zwaarmoedigheid en/of slaapgebrek.
Wat doet een coach?
Wie een persoonlijke coach inschakelt, kan dat om verschillende redenen doen. Iemand heeft last van angst- of stressklachten, bijvoorbeeld, of is tijdelijk het overzicht kwijt. De coach helpt je bij het identificeren van belangrijke obstakels en problemen. Omdat hij of zij vanuit een brede taakopvatting werkt, kunnen dit allerlei verschillende aspecten van het leven zijn.
Een coach biedt in eerste instantie een luisterend oor, waardoor je problemen in de werk- of thuissituatie inzichtelijk maakt en je doelen weer helder voor ogen krijgt. Maar een coach stimuleert je ook om verandering in de situatie te brengen, je te ontwikkelen of een nieuwe weg in te slaan.
De coach gebruikt hiervoor verschillende instrumenten en gereedschappen, zoals:
Individuele gesprekken
Hoe is de draagkracht versus draaglast
Informatie over het ontstaan van stress, onzekerheid en uitstelgedrag
Loslaten van oude handelstijlen en -patronen
Groepsdynamica en gedrag tussen collega's
Communicatievaardigheden
Cognitieve advisering (het leren omgaan met veranderingen)
Competentie ontwikkeling
Rust en ontspanning binnen privé, gezin en werk
Gezien het karakter van coaching, is de relatie strikt confidentieel. Alles wat je met de coach bespreekt, is dus vertrouwelijk.
Het doel van persoonlijke coaching is dat jij gaat doen wat je wilt en kunt. Om dit te bereiken, doorloop je tijdens het traject vier fasen:
Duur en intensiteit
In het kennismakinggesprek geeft de coach een indicatie van de duur en intensiteit van het coachingstraject. Meestal wordt in zes tot acht consulten, verspreid over enkele maanden, een probleem of vraagstuk geanalyseerd en uitgewerkt. Als de kluwen is ontward en het huiswerk is gedaan, kun je zelf weer verder. In eerste instantie vindt er wekelijks of tweewekelijks een gesprek plaats; daarna wat minder frequent. De ervaring leert dat coaching een natuurlijk verloop heeft. Het wordt dus vanzelf duidelijk wanneer het traject afgerond kan worden.
2
Verstevigen van de balans tussen werk en privé
Ontwikkelen van persoonlijke groei en zelfvertrouwen
Keuzes kunnen en durven maken
Leren omgaan met stress en meer te ontspannen
Persoonlijke ontwikkeling door heldere vraag- en werkstijlen
Inzicht krijgen in persoonlijke en professionele doelen
Aanmeten van een duurzame en gezonde leefstijl